De andere kant van de Tweede Wereldoorlog.

Over het Duitse verzet vanaf 1933 tot 1945.

-Een standbeeld voor George Elser

Een standbeeld voor George Elser.

Er is een standbeeld onthuld voor George Elser, de man die op 8 november 1939 in de Bürgerbräukeller in München een aanslag pleegde op Hitler en zo een einde wilde maken aan de Tweede Wereldoorlog. Het 2,2 meter hoge beeld staat in zijn geboorteplaats Königsbronn. Het toont hem met zijn tas met een dubbele bodem met explosieven. Elsers verzetsdaad krijgt daarmee na jaren van discussie erkenning.

George Elser had geprobeerd een aanslag te plegen op Hitler in de Bürgerbräukeller. Nachtenlang was hij bezig geweest om explosieven aan te brengen in een pilaar, omdat hij wist dat Hitler daar een toespraak zou komen houden. In de bom zat een tijdmechanisme. Hitler vertrok echter eerder dan beraamd en bleef zo buiten schot.  Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven en raakten 63 mensen gewond. Elser werd kort na de aanslag gearresteerd, in de buurt van de Zwitserse grens. Hij werd gemarteld en in een concentratiekamp geplaatst. Kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog, 9 april 1945, werd hij in Dachau geëxecuteerd.

Er was al een  borstbeeld van Elser en die bevindt zich in de buurt van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn. Dit is een zogenaamde ‘straat van herinnering’. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken was bij de onthulling van de buste in september 2008 aanwezig. In de straat worden ook andere beroemde personen uit de Duitse geschiedenis geëerd zoals bijvoorbeeld Nobelprijswinnaar Thomas Mann en verzetsstrijder Albrecht Haushofer. Maar nu is er dan ook een standbeeld in de geboorteplaats van Elser.

Bron: NOS

           Historiek Net

Advertenties