De andere kant van de Tweede Wereldoorlog.

Over het Duitse verzet vanaf 1933 tot 1945.

WEBLINKS

De volgende links bevatten aanvullende informatie over aanverwante thema’s:

Gedenkstätte Deutscher Widerstand Duitse gedenksite ter herinnering aan het Duitse verzet met documentatie en onderzoek.

Verzetsmuseum Amsterdam In de permanente expositie roept een decor van nagebouwde straten en wandvullende foto’s de sfeer op van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto’s, documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd; verhalen over het uitzonderlijke én het alledaagse. Het museum heeft ook een permanente expositie over Nederlands-Indië.

Erelijst van de gevallenen: Sinds 1960 ligt in de hal van ingang Binnenhof 1a van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen.
Deze lijst is nu digitaal en stelt de bezoeker in staat om namen op te zoeken en ook om bij de verzetsmensen een virtueel bloemetje te plaatsen.

Jewish Women’s Archive over de joodse vrouwen, die deelnamen aan de Baumgruppe.

The Ritchie BoysOfficiële site over Duitse mannen in dienst van het Amerikaanse leger.

www.afvn.nl/ –site van de anti-fascistische  oud verzetstrijders nederland. Bond van antifascisten. Zij stellen zich tot doel om daden van het anti-fascistische verzet bekendheid te geven en te houden. Te strijden voor vrede en discriminatie te bestrijden.

http://drafd.de/ – Vereniging van oudstrijders tegen Hitler. DRAFD staat voor “Verband Deutscher in der Résistance, in den Streitkräften der Antihitlerkoalition und der Bewegung “Freies Deutschland” e.V.

http://www.wehrmacht-history.com Panzers Of The Wehrmacht. Een Engelstalige site over het Duitse leger- de Wehrmacht- in al zijn facetten. Met mooie fotogallerij.
Informative site dedicated to the men and vehicles of the German Armed Forces of the Second World War. Contains an excellent image gallery.

Kampliederen: dit waren liederen die in het kamp gezongen werden door de gevangenen. Het was tevens een manier om hun weerstand tegen het regime aan te geven.
Het Dachau-lied;
Het Buchenwald-lied;
Die Moorsoldaten (afkomstig uit kamp Börgermoor)

Stichting Holländerei een site in opbouw, die handelt over dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog. De stichting wordt geleid door Nederlanders, die in Berlijn zijn gevestigd. Ze doet onderzoek naar verbindingen tussen Nederland en Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en werkt mee aan diverse projecten, ook in samenwerking met NIOD. Er zijn van de hand van de organisatoren al diverse boeken geschreven en in het verleden reizen georganiseerd naar concentratiekampen. Ook kan er informatie gegeven worden over de ontsnappingsroutes van Nederlandse studenten uit Duitsland. Daarnaast houdt de stichting zich ook bezig met Nederlandse en Vlaamse emigratie naar Duitsland van 1100 tot heden.

Tweede Wereldoorlog.startpagina.nl -overzicht over alles wat er te vinden is over de Tweede Wereldoorlog.

Tweede-wereldoorlog.klup.nl – Over de geschiedenis van de Tweede wereldoorlog. Op deze site zijn er artikelen te vinden over diverse onderwerpen, die met de oorlog te maken hebben. Ook zijn er zeer veel interessante links naar diverse WOII sites en is er een uitgebreide personendatabase te vinden.

Stichting Spanje 1936 -1939  -een interessante site mbt. de Spaanse Burgeroorlog. In 1986 is er als teken van erkenning een monument in Amsterdam-Noord geplaatst voor die Nederlanders die aan republikeinse-Spaanse zijde vochten tegen het fascisme. In 2014 werd een stichting opgericht met het doel: Het levend houden van de herinnering aan en de geschiedenis van de Nederlandse mannen en vrouwen die aan de kant van de Republiek deelnamen aan de Spaanse Burgeroorlog.

Geni -Project Nederlands verzet 1940-1945 -Doel van dit project is om zo veel mogelijk verzetsmensen een Ereplaats te geven op Geni.com, en om Geni-gebruikers de kans te bieden weer nieuwe verwantschapslijnen te vinden naar deze zeer dappere mensen.

 

 

 

Advertenties